Winnaar ‘Oostenwind’ publieksprijs

Toegevoegd op 2-11-2009

 Op 30 oktober heb ik de publieksprijs gewonnen voor mijn werk in de expositie ‘Oostendwind’ bij Delta Lloyd te Amsterdam.

 Hieronder kunt u de toespraak lezen die Max Meijer hield tijdens de uitreiking van de prijs:

Winnaar van de publieksprijs is zoals u begrijpt uitverkoren door het publiek. De Jury stond daar dus een beetje buitenspel, maar bij onze eigen zoektocht naar winnaars kwamen we het werk wel tegen  en het stond gelukkig ook op onze eigen shortlist, onze top 4.

We hebben ons dus met genoegen en een gerust hart kunnen conformeren aan de keuze van het publiek. En we snappen die keuze, want de kunstenaar die het betreft, appelleert met zijn werk aan heel uiteenlopende emoties.

Het werk is aan de ene kant heel toegankelijk en heeft op het eerste gezicht iets aaibaars, maar als je die aai zou willen geven -dat mag natuurlijk niet, in mijn hart ben ik nog altijd museumman-dan trek je schielijk je hand terug. Want het heeft ook iets ongemakkelijks.

Bij nadere beschouwing is het misschien allemaal wat minder vrolijk dan op het eerste gezicht. Kortom een prettige verwarring maakt zich van je meester. Is het werk op bij te wenen, om te glimlachen, jezelf in te spiegelen? Zijn het anekdotes, verwijzingen naar een verloren wereld, of is het allemaal volledig aan een fantasierijke en hoogst particuliere kunstenaarsbrein ontsproten? We weten het niet precies. Het blijft gissen, en  vermoedelijk is het allemaal min of meer aan de orde. Wat rest is een serie ingenieuze sculpturen die het publiek wisten te bekoren en  de jury zag dat het goed was. Dat het goed was en is  dat de publieksprijs naar Wouter van Schaik gaat.

Max Meijer